Nacionalno desetletje pismenosti za dvig pismenosti in izobrazbe odraslih v Nemčiji

28. novembra 2016 so nemška federacija in zvezne države uradno začele Nacionalno desetletje pismenosti in osnovnega izobraževanje 2016 do 2026 (Nationale Dekade für Alphabetisierung und Grundbildung 2016 bis 2026). Nacionalno desetletje pismenosti temelji na spoznanjih Nacionalne strategije za pismenost in osnovno izobraževanje odraslih (Nationale Strategie für Alphabetisierung und Grundbildung Erwachsener), njen cilj pa je dvigniti raven pisnih kompetenc in ravni izobrazbe odraslih v Nemčiji.

Za uresničitev tega cilja bo potrebno povišati raven udeležbe odraslih v vseživljenjskem učenju, ugotavljajo v Nemčiji. Med ukrepi pa je pomembno mesto namenjeno tudi širitvi raziskovalne dejavnosti na tem področju. Da bodo lahko pravilno usmerili ukrepe, bodo podrobneje raziskali distribucijo in razloge za funkcionalno nepismenost. Za tak pristop so se zedinili vsi deležniki na področju izobraževanja odraslih, soglasno pa so izjavo o načelih desetletja pismenosti podpisali člani stalne konference ministrov za izobraževanje in kulturo vseh dežel (Kultusministerkonferenz).

Strategija je povezala široko paleto deležnikov, med drugimi tudi lokalne skupnosti (Kommunen), sindikate, religije, zvezno agencijo za zaposlovanje (Bundesagentur für Arbeit) in ljudske univerze (Volkshochschule).

Vabimo vas, da si ogledate dokument (Grundsatzpapier zur Nationalen Dekade für Alphabetisierung und Grundbildung), v katerem je Nacionalno desetletje pismenosti in osnovnega izobraževanja opredeljeno.
<< nazaj

Zavzemamo se za ohranitev samostojnosti Andragoškega centra Slovenije.

Več

Vodilni in povezovalni v izobraževanju odraslih.

Več

Odgovarjamo na vprašanja, povezana z izobraževanjem odraslih.

Več

Objavljamo Pregled ponudbe izobraževanja odraslih v Sloveniji.

Več

Objavljamo novice o izobraževanju odraslih doma in v tujini.

Več

Pravno obvestilo Piškotki